Семінар-тренінг „Сталий розвиток громад через впровадження інклюзивного підходу”

23 листопада 2023

           Працівники департаменту прийняли участь у роботі регіонального семінар-тренінгу „Сталий розвиток громад через впровадження інклюзивного підходу”, який відбувся 21-22 листопада 2023 року у місті Тернопіль за організації Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в межах впровадження проєкту „Посилене партнерство для сталого відновлення” за підтримки уряду Швеції. У заході взяли участь працівники більше 30 територіальних громад, а також представники органів виконавчої влади та громадських організацій області.

           Орієнтація на європейські стандарти інклюзії та безбар’єрності а також важкі наслідки воєнних дій в Україні роблять цю проблематику надзвичайно важливою для забезпечення сталого розвитку громад. За участю фахових спікерів обговорені законодавчі основи в даній сфері, результати проведених обстежень безбар’єрності об’єктів і послуг в області. Учасники ознайомились із успішними практиками соціального підприємництва та формування інклюзивної компетентності фахівців, коректною комунікацією та взаємодією, цифровою безбар’єрністю та інклюзивною освітою в громадах. Опрацювали процес стратегування розвитку інклюзивного середовища та практику створення сучасних центрів підтримки людей з інвалідністю.

           Особливо емоційним і багатим на практичні кейси стало відвідання двох комунальних установ: Тернопільського навчально-реабілітаційного центру і обласного центру комплексної реабілітації. Учасники семінару-тренінгу дізнались і про умови навчання та реабілітації осіб, що перебувають в цих закладах, і про можливості направлення сюди жителів громад області і просто наочно переконались яку фахову і жертовну роботу проводять працівники центрів. Кожен учасник заходу відчув, що також може долучитись до цього процесу в ході правильної комунікації з цими людьми, наданні різного роду допомоги та сприяння, а також шляхом розробки правильних стратегічних документів і впровадження їх у своїх громадах.