В Україні реалізується Програму «ВідновиДІМ»

17 жовтня 2023

Що таке Програма «ВідновиДІМ»?

Це перша державна Програма з відновлення пошкодженого внаслідок російської агресії житла українців, реалізує її ДУ «Фонд енергоефективності» (далі – Фонд). Фонд енергоефективності надаватиме 100% відшкодування витрат на проведення ремонтних робіт з відновлення вікон, дверей, дахів і некритичних пошкоджень фасадів багатоквартирних будинків, у яких створені ОСББ. 70% витрат авансуватимуться. Окрім цього, в договірну ціну може бути включений ремонт всіх мереж будинку, пошкоджених внаслідок війни.  

Які джерела фінансування Програми?

Джерела фінансування Програми — донорські кошти. Зокрема, в межах пілотного етапу — кошти Європейського Союзу.

 
Який бюджет Програми? На скільки будинків цих коштів вистачить? 

На пілотний етап програми закладено 5 млн євро (приблизно 200 млн гривень). За попередніми оцінками, цих коштів вистачить на ремонт 50100 будинків. Якщо пілот буде успішно реалізований, передбачається виділення додаткового фінансування.

 
Як розподілятимуться кошти Пілотного проекту програми «ВідновиДІМ» між областями, в яких вона запускається?

Чіткого розподілу коштів між пілотними областями не буде, оскільки це суперечить принципу рівного доступу до Програми. Рівень зруйнованості багатоквартирних забудов у постраждалих областях різний, тому виділяти рівні об’єми фінансування некоректно і несправедливо. Як і робити це у певних пропорціях. Будь-яке ОСББ, що діє у пілотних областях, може подати заявку на участь. Якщо буде залишок коштів,  воно може бути впевненим, що отримає грант на проведення ремонту. Про наявність коштів Фонд оперативно повідомлятиме на сайті.

Детальніша інформація на сайті ДУ «Фонд енергоефективності» за посиланням