З 1 травня українці отримають нові тарифи на газ

11 січня 2022

З 1 травня 2022 року українці отримають нові тарифи на газ, які будуть діяти впродовж цілого року. Тариф на газ від «Нафтогазу» та інших компаній-постачальників зміниться, про це повідомила пресслужба НАК "Нафтогаз Україна".
 
За словами глави «Нафтогазу» Юрія Вітренка, ціни на газ в Україні не можуть існувати окремо від європейських, оскільки наша держава інтегрована у європейський ринок газу. Якими будуть тарифи цього року глава «Нафтогазу» не ризикує утверджувати зі стовідсотковою упевненістю.
 
«Це відкрите питання. Все залежить від того, що буде на ринку. Зараз є припущення, що, починаючи з квітня, ціна падатиме. Якщо дивитися на форвардні ціни на наступне літо, то вони набагато нижчі від цієї зими», — розповів Юрій Вітренко.
 
Вже ближче до кінця квітня, стануть очевидними ті чи інші тенденції на газовому ринку. Наразі експерти вважають, що з початку травня вартість газу впаде, принаймні, у кілька разів.
 
Нагадаємо, Європейська комісія отримала скаргу НАК "Нафтогаз України" на домінантне становище російського "Газпрому" на європейському ринку газу, що, як вважає українська сторона, є причиною рекордного зростання цін на газ у Європі.
 
"Ми отримали скаргу. Ми проводимо оцінку на основі наших стандартних процедур", - сказав представник Єврокомісії. Подробиць він не надав.
 
НАК "Нафтогаз України" 21 грудня звернувся до Єврокомісії зі скаргою на антиконкурентні дії російського "Газпрому" та надав пропозиції щодо нормалізації ситуації на газовому ринку Європи, у тому числі закликав ввести комплекс негайних забезпечувальних заходів щодо "Газпрому".
 

У своїй скарзі "Нафтогаз" звертає увагу Єврокомісії на низку конкретних зловживань "Газпрому". Метою таких дій, вважають у НАК, є, зокрема, створення штучного дефіциту газу та тиск на ЄС задля якнайшвидшого запуску газопроводу “Північний потік-2” без дотримання вимог європейського законодавства.